skip to Main Content
cp3voltesrebel@gmail.com Passeig d'Urrutia, 125

Debats Historiogràfics: Origen i organització de la patronal catalana

Debats Historiogràfics: Origen i organització de la patronal catalana

Els orígens de les organitzacions burgeses de classe.
Conèixer el passat per a comprendre el present i el futur.

Els empresaris catalans en els segles XIX i XX. Actituds i aspectes organitzatius, article de Soledad Bengoechea
http://www.espai-marx.net/ca?id=8425
Una bona part de la patronal catalana enrolada en associacions va confiar i demanà suport a l’exèrcit com a instrument per a imposar l’ordre social amenaçat per un bel·ligerant moviment obrer. Un ordre social que suposadament no era suficientment controlat per uns governs que temien emprar una repressió massa forta. En diferents moments àlgids de conflictivitat social, la patronal es trobà situada entre Governació Civil i Capitania, entre el poder civil i el militar. Es va situar al costat del govern quan a través d’un governador de línia “dura” aquest li garantia l’ordre social, però no dubtà en enfrontar-se’l obertament i reclamar ajut als militars quan els estaments civils no garantien la pau social. Igualment es pot dir respecte a la catalanitat de la burgesia, tradicionalment condicionada als seus interessos de classe

Una activitat d’Espai Marx el proper dijous 12 de desembre a les 18:30h al Casal Tres Voltes Rebel, Passeig Urrútia, 125. Nou Barris.

Back To Top