skip to Main Content
cp3voltesrebel@gmail.com Passeig d'Urrutia, 125

Crònica Salvem les Pensions

El dimecres 8 de febrer es va celebrar al Casal 3 Voltes Rebel un acte organitzat per l’assemblea de Salvem les Pensions (Nou Barris).

Hi van intervenir Josep Bel, sindicalista de CO. BAS i Antonio Castán, treballador social i membre de Salvem les Pensions, davant la presència de més de 30 persones entre les que hi havia també companyes d’altres districtes (Sants).

Les dues intervencions van detallar complementàriament l’evolució de les pensions en el sentit de retallar els imports, retardar l’edat de jubilació i endurir-ne la reglamentació des de l’any 85 que es va fer la primera vaga general en protesta, fins a les darreres reformes que marquen la pèrdua de poder adquisitiu i les futures retallades.

Josep Bel va denunciar la campanya als medis de comunicació que repeteixen que no hi ha diners i el dèficit de la S.S. creix per que baixa la proporció d’actius per jubilat. Amaguen que la riquesa i la productivitat creixen, les pensions son més baixes en percentatge del PIB que als països de l’entorn i les cotitzacions empresarials van baixant. Darrere hi ha també l’interès per que s’extenguin els fons de pensions privats, sense garantia de l’estat, i que alimenten l’especulació financera de bancs i assegurances. Es va referir també a la participació de CC.OO. i UGT, que han facilitat les retallades en successives reunions del Pacto de Toledo i que tenen interessos a la gestió del fons de pensions de les grans empreses, perquè es financien amb les comissions milionàries per formar part de la seva administració.

Antonio Castán explicà el cop que va rebre el sistema quan es van separar les fonts de finançament de les pensions contributives i no contributives, amb el que l’estat va deixar de ser el responsable de cobrir les pensions contributives amb els pressupostos públics. Així es va trencar amb la lògica històrica del sistema de solidaritat i repartiment, portant-lo a l’incertesa i el dèficit que ha facilitat noves mesures de retallades com els augments per sota de l’IPC i l’aplicació de “factors correctors” com el càlcul de l’esperança de vida, la limitació del complement a mínims, etc.

Els assistents van participar en el debat posterior incidint en que cal extendre la informació i el moviment als treballadors en actiu i als joves, superant la fatalitat i la passivitat dels que ho veuen lluny i és un dret al que pensen que no poden aspirar per tenir feines precàries. Es va apuntar la necessitat de fer xerrades a l’universitat i de que el sindicalisme alternatiu dugui la campanya a les empreses. Finalment es va proposar la participació a la manifestació de la Marxa de la Dignitat del 25 de Febrer i es va convidar a participar a l’assemblea de Salvem les Pensions que es reuneix els dijous primer i tercer de cada mes, a les 18 h. al local de l’AA.VV. de Prosperitat, C/ Baltasar Gracián 24-26 de Barcelona.

 

16298537_1819568964970626_7844974394855035315_n

Back To Top